Ősagárdi krónika 2. Évfolyam 2.szám


Ősagárdi Krónika

A községi Önkormányzat közérdekű lapja II. Évfolyam 2.szám 2007. szeptember

PETŐFI SÁNDOR ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA

Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.
Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét.
Mosolyogva néz a földre
A szelíd nap sugara,
Mint elalvó gyermekére
Néz a szerető anya
Csak elalszik, nem hal meg;
Szeméből is látszik, hogy csak
Álmos ő, de nem beteg.
Levetette szép ruháit,
Csendesen levetkezett;
Majd felöltözik, ha virrad
Reggele, a kikelet.
Aludjál hát, szép természet,
Csak aludjál reggelig,
S álmodj ojakat, amikben
Legnagyobb kedved telik.
Én ujjam hegyével halkan
Lantomat megpendítem,
Altató dalod gyanánt zeng
Méla csendes énekem. –
Kedvesem, te ülj le mellém,
Ülj itt addig szótlanul,
Míg dalom, mint tó fölött a
Suttogó szél, elvonul.
Ha megcsókolsz, ajkaimra
Ajkadat szép lassan tedd,
Föl ne keltsük álmából a
Szendergő természetet.


Áprilisi bolondságok

A húsvéti ünnepek után, április 14-én „Áprilisi bolondságok” címmel vidám, műsoros délutánra hívtuk községünk lakóit a faluházba.
Az óvodások tarka bohócruhákba öltözve (a jelmezek Czobori Erzsébet keze munkáját dicsérték) mókás verseket, dalokat, „mutatványokat” adtak elő. A 18 gyermek felkészülése az „ünnepre”, előadásra nagy sikert aratott. A délután további részében a helyi népdalkórus tagjai örvendeztették meg dalaikkal a közönséget. Az amatőr színjátszócsoport vidám jelenetekkel és egy komikus népmese színrevitelével szórakoztatta a tisztelt megjelenteket.
Bemutatásra került jelenetek:
OHölgyválasz
Kraft Mónika
Agárdi Gábor
Agárdi András
OCsaládi dráma
Koczur Tibor
Varga Krisztina
Korgyik Andrea
Bender Jutka
OAz eszményi nő
Korgyik Andrea
Misják Dávid
Koczur Tibor
Korgyik János
A menyecske meg a pap c. komikus népmesét nagy derüléssel fogadta a nézőközönség.
Szereplők:
OMari néni: Petyánszki Ferenc
OTerka, a feleség: Kindricz Eszter
OMihály, a férj: Koczur Tibor
Opap: Korgyik János
Oszomszéd: Misják Dávid

A jelenetek között a színjátszócsoport női és férfi tánckara gazdagította az előadást. A „lányok 2 csoportja az „Ének az esőben” c. musical népszerű dallamára mutatta be tánckoreográfiáját. A „fiúk” csoportja az orosz néptáncból a „Kalinkából” adott ízelítőt. Az estet bál zárta.


Falu-Majális

Községünkben hagyománnyá vált a Majális megünneplése. Ez alkalommal a meghívott vendégeké, művészeké volt a főszerep. Színvonalas és tartalmukban nagyon gazdag, különböző produkciók várták az ünnepelni vágyó közönséget. A gondozott focipálya és környéke kellemes esztétikus környezetet biztosított a rendezvény sikerességéhez, az egész nap folyamán. Horváth Dávid trombitaszólója nyitotta meg a Majálist, amit Krcsik Katalin és Marx Tamás latin-amerikai táncprodukciója követte. Az országos versenyeken is kitűnően szereplő táncospár jó hangulatot teremtett. A délután következő eseményei a sport bemutatók voltak. Bondor Csaba közreműködésével a Váci FIT-FUT Alapítvány judo csapat tagjai is ellátogattak községünkbe ezen a napon. Izgalmas és érdekfeszítő sport bemutatónak lehettünk tanúi. Sikeres ízelítőt kaptunk ezen önvédelmi sportág területéről. Egy másik sportág, az akrobatikus torna berkeibe is betekintést nyerhettek az ősagárdi Majálisra látogatók. Czobori Erzsébet szervezésének köszönhetően a Váci PUENTE Sport Club is fellépett a rendezvényen. A club tanítványai színvonalas tornabemutatót tartottak a focipályán. A szaltótól a cigánykerékig sok akrobatikus tornaelem került bemutatásra a gyerekek tornagyakorlatai során. Büszkélkedve kísérhettük végig Czobori Dorina, Czobori Effi és Tóth Eszter gyakorlatát.
A produkciók között Agárdi András polgármester úr az ebben az évben született gyermekek szüleinek gratulált és köszöntötte az ifjú ősagárdi lakosokat.
A délután fénypontja a várva várt operett est volt. Másodszor tisztelte meg ajándékműsorával Várkonyi Szilvia, a Miskolci Operett Színház kitűnő, hírneves művésznője. Az Interoperett tagja községünk lakosságát. Partnere, Egri József vendégművészként közreműködött az előadáson. Az ismerős operett dallamok hallatán az idősebb korosztály is nosztalgiával gondolhatott fiatal éveire. Az emlékek felidézésével sikerült a művészeknek a község sorait dalra bírni. A kitűnő operett páros nagy sikert aratott, amit a viharos vastaps is fémjelzett, s többszöri ráadásra ösztökélte a művészeket.
A sport és kultúra után az aktív sporté volt a főszerep. Községünk női és férfi focicsapata barátságos mérkőzésen mérhette össze erejét.
A rendezvény zenei kíséretét és a kihangosítást Zöld Zoltán a rendezvény hangtechnikusa biztosította, amit ezúton is köszönünk.
A produkciók sorát Horváth Dávid trombita szólója zárta.
A nap folyamán a büfé szolgáltatta a szíves vendéglátást, ahol házi készítésű, különböző ízesítésű húzott rétes, frissen sütött palacsinta, főtt virsli és sörsátor várta a vendégeket, a közönséget.
A Majális tombola szóvivője a hagyományokhoz híven Koczur Tibor volt, aki a nyeremények mellé minden nyertes számára kedves használati utasításokat adott.
A Majális sikerességét szponzorok is támogatták, akiknek anyagi segítségét ezúttal is szívből köszönjük.

 • Koczur Tibor
  Koczur Tiborné
  Kraft Zsolt
  Lieszkovszki Tamás
  Szalai Péterné
  Marton pékség
  Berceli pékség
  Fridrik János
  Agárdi András

A Majális fővédnökségét és rendezvényszervezését a helyi önkormányzat és a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat biztosította.
Nógrád Megyei Önkéntes Tűzoltóverseny Ősagárdon
Május 12-én ismét fontos és érdem teli napra virradt Ősagárd lakossága. A Nógrád Megyei Önkéntes Tűzoltó Parancsnokság községünket választotta ki a megyei tűzoltó verseny helyszínéül. A kora reggeli borongós, esős időben sürgés-forgástól volt hangos a focipálya és környéke. A képviselőtestület tagjai és sok önkéntes segítő a több napja elkezdődött előkészület utolsó munkálatait végezte. A főutca hamarosan az ide érkező csapatok tagjaitól, járműveitől és a szirénázó tűzoltókocsiktól lett hangos. 9 órára minden készen állt az ünnepélyes megnyitóra és a versenyre. A községünkbe érkező csapatok hangos zeneszóra vonultak végig a falu főutcáján és foglalták el helyüket a verseny helyszínén, a focipályán.
Az ünnepélyes megnyitót a megyei tűzoltó parancsnok Úr nyitotta meg és itt kívánt a 37 önkéntes és létesítményi tűzoltócsapatnak jó és eredményes versengést.
Az óvodások, iskolások erre a napra (az előzetesen meghirdetett rajzpályázat alkalmával) szép és választékos rajzokkal készültek, amik a feldíszített emelvényen, színpadon voltak kiállítva. A sikeres „művek” gyermek alkotóit név szerint szólították és jutalmazták.

A Tűzoltó Parancsnokság külön kiemelte és díjjal jutalmazta Agárdi András polgármester urat és Laczkovszki Zoltán, községünk önkéntes tűzoltó parancsnokát.
A helyi színjátszócsoport a Tűzvész c. komikus jelenetet adta elő. Az ünnepélyes megnyitó végeztével a csapatok a tömlőiket, tűzoltócsapokat, eszközöket készítették elő, s megkezdődött a várva várt verseny. Nagy számban voltak a szurkoló és bámészkodó, kíváncsi emberek. A focipálya és környéke zsúfolásig megtelt.
A versenyen csapatunk jól szerepelt az előkelő 5-ik helyet foglalta el. A verseny végén a csapatok ősagárdi szíves vendéglátásban részesültek, s megérdemelten pihenhették ki fáradalmaikat, izgalmaikat a zöld gyepen.
Községünk összefogása, a segítőkész és önfeláldozó csoportmunka ismét jó közérdeket, szellemiséget és kellemes versenyhangulatot teremtett, amit a hét ágra kisütött verőfényes napsütés is segített. Reméljük, hogy a versenyzők és a községünkbe látogató hozzátartozók, szurkolók és vendégek jó emlékkel, pozitív benyomással és kellemes közérzettel térhettek haza.
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak továbbra is jó szereplést és minél kevesebb munkát kívánunk.


Gyereknap

Május 27-én a faluházban tartottuk gyereknapi programunkat. Meghívott vendégeink Süni és Borzas volt, akik vidám, hangulatot teremtettek gyermekeink nagy örömére.
Móka, kacagás és sok-sok játék jellemezte a délutánt.
A fellépő művészek díjának felét 10.000 Ft-ot Dányi István vállalkozó bocsátotta rendelkezésünkre, amit a gyermekek nevében ezúton is köszönünk.
Rétsági nemzetiségi találkozó
2007. június 2-án már ötödik alkalommal rendezte meg nemzetiségi találkozóját a Rétsági Szlovák Kisebbségi Önkormányzat, amelyre kis kórosunk is meghívást kapott. Mi örömmel vettük a meghívást és néhány dallal színesítettük az ünnepet. Kedves gesztus volt, hogy minden csoportnak külön helyiséget biztosítottak a szervezők, ahol átöltözhettünk és próbálhattunk.
Népes forgataggal a felvonulás jelezte a találkozó kezdetét. A város főutcáján énekelve zenélve vonultak a szebbnél szebb népviseletbe öltözött fellépők.
A felvonulás után a himnusz és a helyi kisebbségi önkormányzat elnökének köszöntő szavai következtek. Majd a színpadon egymást váltották a jobbnál jobb műsorszámok. Részletezés helyett álljon itt csupán felsorolásszerűen a fellépők névsora: Szvorák Katalin népdalénekes, Dunaj Néptáncegyüttes Révkomárom, Szluka Együttes Szárliget, Keresztúr Tánccsoport, Rákoskeresztúri Szlovák Asszonykórus, Bánki Néptánccsoport, Bánki és felsőpetényi iskolások, Rétsági Vegyeskar, Lajtorja Néptánc Óvoda rétsági tagozata, Lajtorja Néptánc Iskola rétsági tagozata. A délután folyamán elkezdtek gyülekezni a felhők Rétság fölött, aminek aztán egy zápor volt a következménye, de az eső nem ronthatta el az ünneplést, és a Művelődési Házban folytatódott az együttlét. A szervezők minden fellépőt ebédre hívtak a közeli Anna étterembe, evvel is megköszönve a részvételt. Egy kellemes délutánt töltöttünk el Rétságon, és köszönjük a rétságiak vendégszeretét.
Kindricz Tünde


Dobré ráno! Tu je káva!

Június második hétvégéjén falunk kis csapata (beleértve jómagamat is) testvértelepülésünkön járt Szlovákiában. Meghívást kaptunk a helyi falunapra.
Péntek este indultunk itthonról, Sahin, Zólyomon és Besztercebányán keresztül vitt az út Jasenie-be. Tíz órakor értünk oda, házigazdánk várt bennünket. Kis harapni- és innivaló mellett elbeszélgetve éjfél után tértünk nyugovóra. Közben falugondnokunk kávét kért magának 6 órára, mivel Ő korán kelő. Reggel negyed hétkor vendéglátónk harsány hangján megszólalt a címben idézett két mondat, és megérkezett az öt adag kávé. A poén az volt, hogy a csapat másik négy tagja nem szeretett volna ilyen korán kelni, és csak egy adag kávét kértünk. Hallgatta is Andris egész nap a szemrehányásokat a korán kelés miatt. Ha már ilyen korai ébresztésben volt részünk komótosan összekészülődtünk, megreggeliztünk és elindultunk a túrára.

A falunap programja túrázás volt a közeli kb. 1700 m magas hegycsúcsra. Az út első részét (kb. 8 km-t) autóbuszon tettünk meg, utána indult a gyaloglás. Nagyon szép helyeken haladtunk keresztül a helyi önkormányzat tulajdonában levő turistaszállásig, ahol finom gulyás várt bennünket. Innen még egy kis út vezetett az úti célunkhoz, ahol a növényzet már csak az alacsony fenyőfák, és ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Fátrára, a Magas-Tátrára, és a távolban a lengyelországi hegyvonulatok is láthatóak voltak. Egy kis fényképezkedés után visszasétáltunk a turistaházhoz, - mivel közben az eső is eleredt – ott egy hosszabb időt eltöltöttünk pihenéssel, beszélgetéssel.
Késő délután indultunk vissza a faluba, az út nagyobbik részét gyalog megtéve, a kisebbik felét pedig egy AVIA teherautó platóján. Na, így sem utaztam még! Érdekes volt kipróbálni. Visszaérve szálláshelyünkre kicsit – gyakorolva a szlovák nyelvet – elbeszélgettem vendéglátónkkal és Anka nénivel, ebből a szempontból is hasznos volt ez a kirándulás. Közben a kerti grillsütőn készült a vacsoránk, a finom sült csirke. A vacsoránál megtisztelt bennünket Elena, a polgármester asszony is. A kedélyes vacsora után sétáltunk még egyet a faluban.
Vasárnap reggel egy kis izomlázzal, de élményekkel teli és jókedvvel ébredtünk. Reggeli után elindultunk hazafelé. Útközben még megálltunk Slovenská Lupča nevű településen, ahol megtekintettük az evangélikus templomot. Majd elautóztunk a településen levő kastélyhoz is (amit már többször láttunk a főútról, utazva Jasenie felé) ahol magyar királyok is megfordultak, de ami jelenleg tatarozás alatt áll. Elhatároztuk, hogy legközelebb – ha már látogatható – megtekintjük belülről is.
Hazafelé beszélgetve mindannyiunk véleménye az volt, hogy megérte a fáradtság, nagyon szép helyeken jártunk. Így telt el a mi szlovákiai kirándulásunk!
Kindricz Tünde


Barátságos mérkőzés Jaseniével

A július 14-én Jasenie szlovák testvértelepülés meghívására Jaseniébe látogatott az Ősagárdi Labdarúgó Csapat, ahol barátságos mérkőzésen mérhette össze erejét a két focicsapat. A végeredmény Jasenie-Ősagárd: 2:3. A meccs végén a Jaseniei labdarúgó csapat szíves vendéglátásban részesítette községünk labdarúgóit. A fehér asztal mellett közelebbi ismeretségek kötődtek, s a beszélgetések közben jobban megismerhették egymást a csapatok tagjai, s drukkerei.
Nemzetiségi találkozó Bánk
Az idén júliusban is részt vettünk a Bánkon megrendezett nemzetiségi találkozón. Az idei találkozó témája a vásár volt. Lelkesen készültünk a találkozóra, dalokat gyűjtöttünk, ami kapcsolódik a vásárhoz. Az összejövetel a felvonulással kezdődött, amin a csoportok az evangélikus templomtól a színpadig szépen felsorakoztak, ezután a himnuszok és a köszöntő következett. Majd a különböző kórusok és hagyományőrző egyesületek mutatkoztak be. A vásári hangulatot a szervezők, úgy próbálták megteremteni, hogy két fellépő csoport között mindig volt egy kis humoros beszélgetés, tréfa a vásárral kapcsolatban illetve minden szereplő hozott magával valami vásárfiát. Mi abroszt, ruhaneműt és fokhagymát vittünk. Nagyon kellemes vásári kavalkád alakult így ki. Már napokkal a találkozó előtt készültünk arra, hogy az ebéd sztrapacska lesz, de be kellett érnünk egy kis sült oldalassal, ami végül is finom volt. A nemzetiségi találkozó folytatása a nemzetközi folklórfesztivál volt, amin különböző nemzetiségű tánccsoportok / japánok, olaszok, szlovákok/ léptek fel. A fellépésünk után mi is még ott maradtunk megnézni, csodálni a szebbnél szebb produkciókat, majd fáradtan, de élményekkel gazdagodva elindultunk haza.
Kindricz Tünde


Augusztus 20.

Ez a verőfényes, fülledt hétfő délután két alkalomból adott okot községünk életében megemlékezésre és az ünneplésre.
Idén is emlékezhettünk az államalapításra, az országunk alkotmányára és az évről-évre megújuló új kenyér ünnepére. Hálával gondolhattunk arra, hogy a Teremtő jóvoltából az év minden napján az életet adó kenyeret teheti minden család az asztalára.
Még egy fontos eseménynek örvendhettünk ezen a napon. Községünk egy újabb épülettel gazdagodott. Felavathattuk Ősagárd új szerzeményét az újonnan épült sportöltözőt.
Az ünnepségen részt vett Balla Mihály országgyűlési képviselő, Boróka László körjegyző, Szőkéné Bakay Beatrix helyi lelkésznő és a szlovák testvértelepülés Jasenie polgármester asszonya Elena Korgyiková. Ez alkalomból községünkbe látogatott Jasenie és Felsőpetény labdarúgó csapata is, akik szintén részt vettek az átadási ünnepségen.
Az augusztus 20-i megemlékezést Agárdi András polgármester úr nyitotta meg s köszöntötte a falu lakóit s a megjelent vendégeket, s Balla Mihály országgyűlési képviselőt kérte fel az ünnepi beszéd megtartására. Ezután a Hagyományőrző kórus énekesei léptek fel, akik aratási dalokkal köszöntötték az új kenyér ünnepét.
A község óvodásai, kisiskolásai ősagárdi népviseletben népi játékokkal és táncokkal kedveskedtek a község sorai előtt.
Az amatőr színjátszócsoport tagjai Szent István király munkásságára, államalapítására irodalmi összeállítással emlékeztek.
A megemlékezés méltóságát ezután egy könnyedebb hangvételű ünnepség követte. Sor került az új sportöltöző felavatására. Agárdi András polgármester úr beszédében méltatta az öltöző építése során végzett segítő kezek szorgos munkáját. A kiemelkedően többórás, önzetlen munkavégzőket pedig emléklappal köszöntötte. Kitért arra, hogy a pályázaton elnyert pénzösszeg sem lett volna elegendő ahhoz, hogy az öltöző felépüljön. A gazdasági megszorítások egyre lehetetlenebbé teszik az ilyen kistelepülések létjogosultságát, fennmaradását. Nagyon-nagy öröm, hogy ennek ellenére a község számára megvalósulhatott ez a beruházás. Ősagárd lakossága körében van még olyan közösség, amelynek példamutató és fenntartó ereje van, amely a jövőbeni életben maradáshoz szükséges pozitív gondolkodásmódot, hozzáállást segíti.
A beszédet követően Czobori Dorina és Effi látványos akrobatikus tornabemutatója szórakoztatta a megjelent vendégeket és a közönséget.
A óvodások, kisiskolások vidám összeállítással köszöntötték az Ősagárdi Labdarúgó Klub focistáit. Az iskolások táncbemutatóját örömmel fogadta a közönség. A Hagyományőrző kórus tréfás dalokkal biztatta a helyi sportolókat az eredményes gólrúgásra.
Az avatási ünnepség végén Agárdi András érmek átadásával köszönte meg a 2006-2007 évi tavaszi bajnokságban III-ik helyezést elérő labdarúgó csapat tagjainak a sikeres részvételt a megye III. osztályban. Ezt követően a csapatkapitány, Petyánszki Ferenc jelképesen átvette a sportöltöző kulcsát, s ezzel egyidejűleg már az új öltözőben öltözhettek át a csapatok a barátságos mérkőzésre.
A délután a labdarúgó mérkőzésekkel folytatódott, amelynek sajnos a hirtelen eleredő zivatar vetett véget.
Az ünnepség záróeseménye a szlovák jaseniei csapat megvendégelése volt, ahol jó érzésüknek és köszönetüknek adtak hangot a vendégek.
Hronec
Szeptember első hétvégéjén a Nógrád-hevesi régió Szlovák Kisebbségi Önkormányzatainak tanácskozása került megrendezésre, amelyen az Ősagárdi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat is részt vett. Az első nap az utazással telt el, este pedig tábortűz mellett hangolódtunk a másnapi megbeszélésre. A szombat a munka jegyében telt. Délelőtt vendégeink voltak Daniela Parajková és Milan Murgaš, akiktől sok hasznos információt hallottunk. A délután témája pedig a következő volt: Az iskolai szlovák oktatás jelene, jövője, feladatai, problémái.
Vasárnap reggeli után pedig indultunk haza.
Kindricz Tünde


Sztrapacska fesztivál

Már negyedik alkalommal rendezték meg szeptember 8-án a sztrapacska fesztivált. Községünket asszonyaink is képviselték. Gyuricza Pálné, Petyánszki Andrásné, Sohan Jánosné, Vachó Sámuelné és Petyánszki András, falugondnok.
Kistérségi tűzoltóverseny Diósjenőn
Idén ősszel a rétsági kistérség önkéntes tűzoltó egyesületei és a létesítményi tűzoltó csapatok versenyét Diósjenőn rendezték meg.
Településünk számára nagy jelentőségű volt ez az alkalom, hiszen itt mutatkozott be elsőként a község női tűzoltó csapata. A hölgyek a versenyt megelőző napokban lelkesen gyakoroltak, melyhez a fiúk nagy segítséget adtak.
A verseny már- már baráti légkörben zajlott, a környező települések csapatai régi ismerősként köszöntötték egymást.
A rendezvény Tóth János, helyi polgármester úr üdvözlő- bátorító beszédével kezdődött, majd Mezőfi Zoltán, Rétság polgármestere ötvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte Fábián János tűzoltó alezredes urat, s ez alkalomból „Aranygyűrű” miniszteri emléktárgyat adott át az ünnepeltnek.
A helyi tánccsoport tagjai alkalomhoz illő verssel, s vidám sváb tánc összeállítással köszöntötték a megjelenteket, amitől a Nap is előbújt.
A verseny jó hangulatban telt, hiszen ezen a napon nem a versengés, hanem a részvétel a legfontosabb a csapatok számára. Az „ellenfelek” egyként szurkoltak egymásnak, örültek egymás sikerének.
Községünk hölgycsapata a második, férfi csapata az előkelő negyedik helyen végzett.
Gratulálunk a csapatoknak!

„Angyalka”


Nógrádi napok

Szeptember 15-16-án Nógrádi Napokat tartottak Pásztón. Nógrád megye összes városa és települése adott hírt magáról. Ősagárdot Petyánszki Andrásné, Marika által készített népviseletbe öltöztetett babák képviselték, ami a helyi múzeum népviseleti babatermében látható.
Falumissziós napok Ősagárdon
„Szent ez a hely és szentek az itt szolgált lelkészek, esperes úr!” – szólított meg egy „idegen” a kétnapos ősagárdi falumisszió egyik sátra mellett augusztus 19-én este. „Lehet, hogy igaza van, mert Ősagárd Nógrád megye legmagasabb pontján fekszik, és így közelebb van az Úristenhez…” – válaszoltam viccesen a faluba költöző mérnöknek, noha valójában nem tud meghatódottság nélkül szólni Ősagárdról az, aki ismeri ennek a gyülekezetnek a történelmét.
Virágzó magyar ajkú református gyülekezet élt itt a 16. század második feléig. A törökdúlás idején azonban a lakosság annyit szenvedett, hogy a falu végül elnéptelenedett. De a „romok” helyén újjáéledt, és evangélikussá vált a település: a még ott élő néhány magyar család mellé felvidéki lutheránus családokat telepítettek be. Igaz, nem sokáig tarthatott az „építkezés”, mert 1718-ban Althan váci püspök megfosztotta templomától, lelkészétől és tanítójától a gyülekezetet. A csaknem hét évtizedig pásztor nélkül maradt nyáj mégis megtartotta hitét, és 1786-ban – Bilszky János lelkész szolgálati idejében – felépítette mai templomát.

A falumisszió idei rendezvényének a községi park adott helyet. Noha „helyi alkalomra” szólt a meghívás, a környék településeiről, sőt még Balassagyarmatról, Vácról, Érsekvadkertről is szép számban érkeztek a hívek a nemzeti ünnepünket megelőző két napra.
A rendezvényt Szőkéné Bakay Beatrix helyi lelkész nyitotta meg. Jól érzi a lelkésznő, hogy a keresztény misszió ezen formájáé a jövő. (Alátámasztja ezt e sorok írójának tapasztalata is, aki 1993-ban szervezte az első Nógrád megyei szabadtéri evangelizációt, és hét éven át sok ezer embert „mozgatott meg” a megye területén.) Regionális missziók nélkül csak „kirakatok” lesznek az egy-kétezer fos országos találkozók.
Szombaton Füke Szabolcs galgagutai lelkész tartott áhítatot Mt 11,20–23 alapján. Az igei alkalmat az ifjúsági énekek szerzőjeként is elhíresült Lázár Attila zenei szolgálata vezette be és a Só zenekar koncertje zárta. Késő estébe nyúló szalonnasütés, zenélés, hitéleti beszélgetések rekesztették be az első napot.
Vasárnap az úrvacsorai istentiszteletet Szőkéné Bakay Beatrix a kijelölt textus, 1Kor 15,1–10 alapján tartotta. Agárdi András evangélikus polgármesterrel egyeztetve az új kenyér megáldása is az istentisztelet keretében történt. A lelkésznő egyebek mellett hangsúlyozta: életünket eszmélődésünk kezdetétől az elmúlás fájdalma árnyékolja be, de a Feltámadott bűnbocsátó kegyelme az örök élet reménységével ajándékozott meg bennünket.
A gyülekezet történetét tekintve megszámlálhatatlanul sokszor dicsérték a résztvevők az ősagárdi vendéglátás páratlanságát. Az ebédről most is a „bográcsoló” ősagárdi asszonyok gondoskodtak. Egyébként a rendezvény egész ideje alatt bábozás, kézműves- és játékos foglalkozások kötötték le a gyermekeket Dinnyés Magdolna vezetésével.

A Jesus Buff nevű együttes révén az új generáció zenéje is megszólalt délután. Ami a koncert hangerejét illeti, a zenekar nyilvánvalóan a „halláskárosodott” időseknek is szolgálni szeretett volna…
A misszió mottójának egyik klasszikus textusáról – Ez 34,20–31 alapján – a korábban itt szolgált Kalácska Béla nyugalmazott lelkész-esperes beszélt. Bevezetésként köszöntötte volt gyülekezeteinek (Ősagárd, Felsőpetény, Balassagyarmat) megjelent tagjait, majd – utalva egyik neves elődjének, id. Harmati Bélának az igehirdetési módszerére – öt pontban foglalta össze mondandóját. A többi között kitért arra a mintegy fél évszázadra, amelyet megtérése óta a Krisztustól kapott pásztori szolgálatban élt meg. (A falumisszión részt vett lelkészek között volt, aki hitre jutásának ötvenedik, másvalaki ősagárdi szolgálata kezdetének harmincötödik évfordulójára emlékezett, megint más pedig a negyvenedik születésnapját ünnepelte…)
Győri János Sámuel pesterzsébeti lelkész az Ősök (vagyis az ősagárdi ökumenikus könnyűzenei) fesztivál húszéves jubileumára emlékezett, majd nosztalgiakoncertet adott többek között testvérének, Pálnak, gyermekeinek, Eszternek és Benjaminnak, valamint Tóth András tiszteletbeli felügyelőnek a bevonásával. Az elmúlt két évtizedet a lelkész sziporkázó szellemességgel az énekek születésének felidézésével és előadásával elevenítette föl – mindvégig a számára kijelölt igei keretben (Ézs 61,4–9) maradva – a gyülekezet tetszésnyilvánítása közepette. Győri János Sámuel olyan lelkész, aki sosem akart egyházi hierarchiánk csúcsára kerülni, de sokirányú missziói szolgálata révén egyházunk határait is túlszárnyaló, szép eredményeket ért el.
Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 1986-ban a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió keretében könnyűzenei pályázatot hirdetett; ezen a Hermons együttes Megjártam a széles utat című énekével díjat nyert. A pályázaton részt vevő zenekarokat 1987 augusztusában meghívták két napra Ősagárdra. Vasárnap szabadtéri modern liturgiás istentiszteletet tartottak, majd éjszakába nyúló muzsikálással zárult az alkalom. Ettől kezdve évente egyre több együttes érkezett a településre. (Az Ősök fesztivál több mint másfél évtizede Jubál néven él tovább; az ökumenikus keresztény könnyűzenei fesztivált immár évről évre a gödöllői művelődési központban rendezik meg.)
Énekek, bizonyságtételek és testvéri beszélgetések vasárnap is késő estig tartották együtt – felekezetre való tekintet nélkül – az ősagárdi falumissziós napok résztvevőit.
K. B.


Angyalarcú emberek

Istvánról, az egyház első vértanújáról olvashatjuk az Újszövetségben, hogy amikor életével kellett fizetnie hitéért, arca olyan volt mint egy angyalé. (Ap. csel. 7,15) Csodálatos ez a megállapítás! Egy haldokló férfi arca átszellemülten ragyog, amikor Krisztusához készül! Arról gyakran hallani, hogy egy gyermek arcát angyalarchoz hasonlítják. És ahogy a gyermek szépségére és kedvességére gondolunk, nem is csodálkozunk ezen a megállapításon. De egy meggyötört férfiarc mégis, hogy lehet angyalarc? Milyen egy angyalarcú férfi, vagy nő, olyan, amin átragyog Isten lénye, szépsége, dicsősége! Jézus Urunkról azt olvassuk megdicsőülésének történetében, hogy „arca ragyogott”, (Mt. 17,2) mert Jézust egészen átragyogta Isten dicsősége, és a mi arcunk milyen? Mi sugárzik róla? Legtöbbször nem is sugárzunk, csak az irigység, rosszindulat, szomorúság, kedvetlenség kísértetfénye veszi körül lényünket. Fénytelenek, szürkék vagyunk és bár viseljük az evangélikus, azaz örömhírvivő nevet – az örök élet ünnepi ragyogása nem látszik meg rajtunk. Ábrázatunk nem vonz, hanem taszít! Jellemző ránk, hogy már nem is szeretjük a ragyogó arcú embereket. Nem értjük, irigyeljük elvehetetlen isteni örömüket, békességüket. Pedig mi is kérhetnénk Istentől, hogy ragyogjon át lénye rajtunk. „Akinek belső ragyogása van, az nem lehet boldogtalan.” (Garay Gábor) De mi is ez a boldogság?

A Krisztus ismert fénye. Az angyalarcú Istvánnak belső látása volt. Látta az Isten dicsőségét és a feltámadott Jézust. A mennyei világ látásának fénye ült ki az arcára! Van ilyen mennyei látásunk? Vagy csupán meghallgatjuk és hamar elfeledjük az igehirdetést, bizonyságtételt? Engedjük-e, hogy Isten átragyogjon rajtunk és általunk magához hívogasson másokat? István vértanú angyalarca szelíd arc volt. Isten emberei sohasem agresszívek, fennhéjázók, másokat leuralók. Szelídek. Ez abban nyilvánul meg leginkább, hogy képesek a megbocsátásra. (Ap. csel. 7,60) most talán azt kérdezi a kedves olvasó, hogy „nevelhetem-e szelíddé a gyermekemet, amikor az ember egyre agresszívabb lesz és az erős eltapossa a gyengét?!” Erre érdemes visszakérdezni: neveljük őket inkább agresszívvé, hogy boldoguljon, de akkor a legnemesebb vonások eltorzulnak benne? „Ha Jézus szavát komolyan vesszük, akkor a dilemma nem dilemma többé. „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a Földet.”(Mt. 5,5) Aki szelíd az az erős, mert Isten ereje dolgozik, él benne! Egy angyalarcú ember bölcs is. A fény ragyogása és a szelídség nem jelent butaságot, naivitást. Istvánról azt olvassuk, hogy Isten Lelkének bölcsességéből szólt. (Ap. csel. 7,10) Belső bizonyossága volt, tudta, hogy honnan jött és hová megy. Félte, imádta az Istent és elvette az Örök élet ajándékát. Bölcs volt, belső ereje volt, szelídség sugárzott róla! Angyalarcú volt. Nézzünk bele a tükörbe: milyen az arcunk? Démoni torz vagy angyali szelíd? A világ angyalarcú emberekre vár! Lehet angyal arcunk! Oda kell tartanunk az arcunk, ISTEN ARCÁNAK RAGYOGÁSÁBA!
Szőkéné Bakay Beatrix evangélikus lelkész


Miért engedi meg Isten a szenvedést?

Gyakran megkérdezik az emberek: Ha Isten van, miért engedi meg azt a sok szenvedést és bajt, amely sújtja világunkat, benne a sok ártatlan embert és gyermeket?
Anne Grahammel készítettek riportot, amelyben a riporternő erről kérdezte.
„Úgy hiszem, Istent nagyon elszomorítja, ami velünk történik, ám évek óta azt mondjuk neki: menj ki az iskoláinkból, a kormányunkból és az életünkből. És Ő, amilyen gentleman, hátrahúzódott. Miképpen várhatjuk el Istentől, hogy áldását és védelmét adja, ha egyben arra szólítjuk fel, hogy hagyjon bennünket békén?
Valaki azt mondta, hogy nem akar imádságot az iskoláinkban, és mi azt mondtuk, rendben. Aztán valaki azt mondta, jobb, ha nem olvassuk a Bibliát iskoláinkban: a Bibliát, amely azt mondja: ne ölj, ne lopj és szeresd felebarátodat, mint önmagadat. És mi azt mondtuk, rendben. Aztán dr. Benjamin Spock azt mondta, ne fenekeljük el a gyermekeinket, ha rosszul viselkednek, mert a kis személyiségük megsérül, és lerombolhatjuk az önbecsülésüket. És mi azt mondtuk, egy szakember biztosan tudja, hogy miről beszél, és azt mondtuk, rendben.
Aztán valaki azt mondta, hogy a tanárok jobb, ha nem fegyelmezik a gyermekeinket, amikor rendetlenül viselkednek, és mi azt mondtuk, rendben……
Aztán a szórakoztatóipar azt mondta, csináljunk tv-műsorokat és mozifilmeket, amelyek az erőszakot, az erkölcstelenséget és a tiltott szexet reklámozzák. És készítsünk olyan zenefelvételeket, amelyek bátorítanak a nemi erőszakra, a kábítószer-fogyasztásra, a gyilkosságra, az öngyilkosságra és a különböző sátáni témákat dolgozzák fel. És mi azt mondtuk, ez csak szórakozás, nincs is rossz hatása, és különben sem veszi senki komolyan, úgyhogy csak hadd menjenek.

Most pedig feltesszük magunknak a kérdést: miért nincs a gyermekeinknek lelkiismerete, miért nem tudnak különbséget tenni jó és rossz között? Talán ha elég hosszan és keményen gondolkodunk rajta, ki tudjuk találni. Azt hiszem elég sok köze van mindennek ahhoz a mondáshoz, hogy amit vet az ember, azt aratja.

Furcsa, milyen egyszerű az embereknek kivetni, kidobni Istent, zagyvaságnak, értelmetlenségnek tartani üzenetét, aztán csodálkoznak, miért megy a világ a pokolba? Furcsa, mennyire elhisszük, amit az Újságok írnak, de megkérdőjelezzük, amit a Biblia mond. Furcsa, hogyan mondhatja valaki: „Hiszek Istenben”, miközben a Sátánt követi, aki egyébként szintén hisz Istenben! Furcsa, milyen gyorsan készek vagyunk az ítélkezésre, és mennyire nem a megítélésre. Furcsa, milyen gyorsan továbbadjuk a viccek ezreit és azok bozóttűzként terjednek a köztudatban, de ha az Úrról szóló üzenetekkel tesszük ugyanezt, az emberek kétszer is meggondolják, mielőtt továbbadják. Furcsa, hogy erkölcstelen, obszcén és vulgáris dolgok szabadon áramlanak az interneten, miközben az Istenről való nyilvános beszédet elnyomják az iskolákban, munkahelyeken és akár az otthonokban is. Furcsa, hogyan lehet valaki Krisztusért lángoló vasárnap és láthatatlan keresztény a hétköznapokon. Furcsa, hogy jobban érdekel, mit mondanak rólam az emberek, mint az, hogy mit mond Isten felőlem...
Gondolkozol?”
(Beküldte: Draskóczyné Dinnyés Orsolya)


Helyreigazítás

Újságunk II. évfolyamának első számában a 3-ik oldalon a Községünk egyik nevezetessége a FALUMÚZEUM c. cikkben Gyuricza Pálné neve tévesen jelent meg.
Ezúton is elnézést kérünk Erzsikétől. (Az elírást a szerkesztőség magára vállalja.)
Helyesen így hangzik Köszönet Gyuricza Pálnénak, Erzsikének, aki mindig szívesen invitálja és fogadja a vendégeket s nagy szeretettel végzi a tárlatvezetést az idelátogatók számára.
Köszönet
Községünk ravatalozójában a megkopott és az évek során elhasználódott gyász drapéria lecserélésére került sor. Az ehhez szükséges textília költségét a falu lakói adományként adták össze. az új drapéria szabását és varrását önkéntes segítők, községünk asszonyai vállalták és varrták meg. Köszönjük az adományozók anyagi segítségét.
Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a szakszerű és gondos kézimunkájukért.
Készítők:
Gyuricza Pálné
Petyánszki Andrásné
Pijár Andrásné
Szabó Andrásné
Tóth Andrásné


Faluházi vendégturizmus

A Faluház emeletén megépült korszerű szálláshely lehetősége egyre több turistát, szálláskérőt vonz Ősagárdra. Az egyre nagyobb számban érkező kirándulók főleg a Kék Túra útvonalán veszik igénybe a szálláshelyeket. Távozásukkor megelégedésüknek és pozitív véleményüknek adnak hangot, ami további vendégek érkezésének lehetőségét szolgálja. Több alkalommal munkahelyi szálláskérők is igénybe vették és veszik községünk ilyen irányú lehetőségét is.
Reméljük, hogy hírünk minél szélesebb körben jut el az ország régióiban, s egyre több megpihenni vágyó turista és érdeklődő keresi majd fel vendégszerető és a gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező kis községünket.
Község táblák
Községünk nevével fény jelzett, a falu címerével ellátott táblák köszöntik az Ősagárdra érkezőket. A köszöntő táblákat Agárdi András polgármester, Petyánszki Ferenc, Petyánszki András falugondnok és Kindricz János állították fel a falu határán.


Óvodai hírek

A 2007/2008-as tanévet 17 gyermek kezdte meg az óvodában.

 • Bagdán Odett
  Baksza Bianka
  Bender Emese
  Czobori Effi
  Draskóczy Bendegúz
  Gyuricza Péter
  Húsvéti Viktória
  Karaba János
  Koczur Lídia
  Korgyik Estella
  Korgyik Ádám
  Kraft Dorina
  Kurucz Adrián
  Laczkovszki Zsófia
  Lieszkovszki Fanni
  Mészáros Krisztián
  Tabics Joel

F E L H Í V Á S

Kérjük azon olvasóinkat, akik közérdekű információkat vagy személyes gondolataikat írásos formában szeretnék közölni a helyi újságban, írásaikat névvel ellátva az önkormányzat hivatalába, az óvodába vagy a következő e-mail címre jutassák el. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Meghívó

A községi önkormányzat és a helyi kisebbségi szlovák önkormányzat képviselő testülete tisztelettel hívja és szeretettel várja a község lakosságát az október 6-án 1430 órai kezdettel tartandó szüreti ünnepségre.
A hagyományos szüreti felvonulásra a falu főutcáján kerül sor s az azt követő ünnepi műsor helyszíne a tűzoltó szertár előtti tér.
A szüreti napot az este 2000 órakor kezdődő faluházban tartandó bállal zárjuk, melyre a lakosságot szeretettel hívjuk. A belépés díjtalan.
(Rossz idő esetén az ünnepi műsorra a faluházban kerül sor.)
Az ünnepi műsor után vendéglátásra kerül sor, a Faluházban. Étkezési jegyek elővételben kaphatók a helyi postán és Gyuricza Pálnénál (hivatalsegédnél).


Felhívás

Október 23-án ünnepi megemlékezésünk alkalmával szeretnénk „Kis községünk nagy mesterei” címmel egy kiállítást rendezni, ahol a falu lakóinak saját készítésű munkáit, kiállítási tárgyait bemutatni. A falu lakói közül már többen jelezték kiállítási szándékukat. Minél több mindennemű és hobbiszerű alkotásokat (varrás, hímzés, kötés, horgolás, rajz, festés, makett, faragás, vesszőfonás, esetleg gyűjtemény, fotó stb.) várunk nagy szeretettel. Beadási határidő: 2007. október 19. (péntek). A kiállításra szánt alkotásokat a polgármesteri hivatalba vagy az óvodába várjuk. A felhívással kapcsolatosan felmerülő kérdésekre, érdeklődésre az óvodavezetőtől vagy Agárdi András polgármester úrtól lehet bővebb és szíves tájékoztatást kérni.
Az „ügyes kezek” alkotásait nagy szeretettel és érdeklődéssel várjuk.


Őszi tennivalók a kertben

 

Október az első igazi őszi hónap. Ennek megfelelően alakulnak a kertben a tennivalók, amelyek már a következő évre is közvetlenül kihathatnak. A gyümölcstermő bokrok és fák alja továbbra is legyen tisztán tartva. Ha az aljukat gyep borítja, ezt rövidre kell nyírni, és mindenképpen fontos gyommentesen tartani. Az őszibarackfák közül a kései érésűek letermett vesszőit vágjuk vissza a legalsó egy-két hajtásuk felett. A cseresznye-, meggy-, kajszi- és szilvafák rikító és ifjító metszését is végezzük el. A többi fánál is vágjuk le az esetleges viharkártól vagy kártevőktől szemmel láthatóan elhaló félben lévő, sérült ágrészeket, és azt sebkezelés is kövesse. Az ismételten előtört gyökér- és tősarjakat, akárcsak a vízhajtásokat és a fiatal fákon eddig meghagyott törzserősítő hajtásrészeket (1) tőben le kell vágni. A lekötözéssel irányított fáknál a már kívánt helyzetben megfásodott részekről eltávolíthatók a kötöző anyagok vagy nehezékek. Most telepíthetők, szaporíthatók, pótolhatók a gyümölcstermő bokrok, akár a meglévők tőosztással nyert torrészeivel is. A szőlő utolsó, érés alá kapálása is most esedékes. Ha szükséges a hónaljhajtásokat csípjük vissza. A csonkázatlan támasztékon túlnyúló részei is levághatók. Az érés gyorsításához a fürtöket árnyékoló levelek leszedhetők. Érdemes még most is, a sérült fürtrészeket olló hegyével kicsípni. A sorra kerülő szüretelésnél pedig mindig csak a már érett fürtök kerüljenek leszedésre, mert utóérésre nem lehet számítani. A szedésnél gondosan ki kell válogatni, az esetleges eltartásra szánt fürtöket. Ezeket a lehető legkésőbben szedjük le. Ekkor szaporíthatjuk vagy pótolhatjuk a homoktalajon lévő saját gyökerű szolotokét is bujtással, esetleg döntéssel. Bujtáskor a tokék mellett kiásott árokba egy-két vaskos, hosszú vessző bujtatható le. Döntés alkalmával, a pótláshoz kiszemelt tokét a talpgyökerekig kibontva kell elfektetni, és csak egy-két erős vesszőt vezessünk ki a földfelszínre, éspedig egyiket a saját, másikat az éppen hiányzó tőke helyébe. Megkezdhető a gyökeres szőlővesszők és kötött talajú területen az oltványok telepítése is. A veteményesben - a kora tavaszi termés érdekében - már most vessük el a spenótot, az áttelelő salátát és a sóskát. A különlegességek kedvelőinek ajánlható a spárga módjára fogyasztható feketegyökér és az egész télen átszedhető galambbegy saláta, melyeket szintén most lehet vetni. Ilyenkor telepíthetünk tőosztással rebarbarát, metélőhagymát és téli sarjadékhagymát. Már vethető a petrezselyem is tavaszra, és leduggathatók a következő évre a fokhagymagerezdek. Szedjük fel és helyezzük tárolóba a téli eltartásra alkalmas gyökérzöldségeket, karalábét, káposztaféléket, hagymát. Az érett termések leszedése után visszamaradt, még éretlen paradicsom, paprika, kis dinnye, legjobban savanyításra hasznosítható. A leszedett zeller és más, ízesítésre felhasználható zöldségféle és fűszernövény begyűjtött leveleit csomóba kötve meg lehet szárítani télire. A paprika és paradicsom szedési ideje pedig esetleg még meghosszabbítható, ha a tavaszi hajtáshoz használt védő fóliapalást most ismét föléjük kerül (2), a gyengébb korai fagyok elleni védelmül. Még biztonságosabb leszedni a paradicsom érőfélben lévő terméseit, mert ezek napos ablakba téve szépen beérnek. A virágoskertben a tavaszi elvirágzásuk után felszedett és eddig tárolt, valamint az újonnan beszerzett tulipán, jácint, nárcisz és más kora tavaszi virágzású hagymás, hagymagumós vagy gumós évelő virágot most már feltétlenül el kell ültetni, jól fellazított, nyirkos földbe. Szaporításhoz, átültetéshez ilyenkor még felszedhető a gyöngyvirág, a harangláb, az ikravirág és más tavasszal nyíló évelő virágtő is. Ha a gumós begóniát, a fás szárú fuksziát, a Szultán nebáncsvirágot, a díszcsalánt, a bojtocskát most felszedjük és cserépbe ültetjük, hűvös, világos helyre bekerülve még sokáig virulhatnak. A kardvirág hagymagumókat, a dália koloncos gyökérzetű tövét, a tubarózsa hagymát és más fagyérzékeny virág földbeni részét, a téli elrakásukhoz most már fel kell szedni. Az árvácska, a százszorszép és egyéb kétnyári virágpalánták pedig kiültethetők az egynyári virágok felváltására. Nyírjuk le még a gyepet, és most feltétlenül gereblyézzük ki a nyesedéket. A meglévő, esetleg elvadult sziklakert megújításával és új kialakításával se késlekedjünk tovább. Az október jó időszak a rózsaültetésre, de ültethetők ilyenkor más lombhullató díszcserjék is. Az új kert kialakításához vagy a meglévő átrendezéséhez, akárcsak utak, pihenőhelyek, szalonnasütő helyek kialakításához is ez idő tájt fogjunk hozzá.
(Forrás internet) dr. Komiszár Lajos


 

Burgonyás pogácsa

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 3 db tojás 40 dkg ráma margarin, 5 dkg élesztő, 1 kg tisztított burgonya

Elkészítés: a 80 dkg lisztből, 3 db tojással, az 1 dl langyos tejben megfuttatott élesztővel és a szükséges mennyiségű tejjel leveles tészta lágyságú tésztát gyúrunk. Az 1 kg megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. Ha langyos, a margarinnal és kevés sóval jó habosra keverjük. A masszát a kinyújtott tésztára kenjük és hajtogatjuk. Ezután negyedórát pihentetjük, majd újra hajtogatjuk. A műveletet háromszor megismételjük. Ezután kinyújtjuk, szaggatjuk és előmelegített sütőben megsütjük.

Burgonyás lángos

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört burgonya, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, cukor, só, olaj
Elkészítés: a többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtasd fel az élesztőt. A héjában főtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztővel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegőt beledolgozva - dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre), takard le, s hagyd megkelni. Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bő, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.

Tócsni alaprecept I.

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 tojás, 2-3 evőkanál liszt, olaj.
Elkészítés: a krumplit hámozzuk, lereszeljük. Ehhez adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepénnyé simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom. Megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt.
Tócsni alaprecept II. (toksa)
Hozzávalók: 4 jó nagy burgonya, 1 evőkanál tejföl, só zsír, esetleg egy kevés liszt.
Elkészítés: a nyers burgonyát megreszeljük, beletesszük a tejfölt, esetleg a lisztet és ízlés szerint sózzuk. Jól összekeverjük, majd zsírral kikent tepsibe vékonyan (újnyi vastagon) elterítjük. A tetejére 6-8 kis zsírkupacot teszünk. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle megpirul. A sütőből kivéve tetszés szerint alakra vágva tálaljuk. (Modernebb változatában palacsintasütőben is süthetjük.)


 

Anyakönyvi hírek

Az első szám megjelenése óta születtek:

Laczkovszki Gábor és Korgyik Katalin kislánya Flóra
Zöld Zoltán és Kindricz Márta kislánya Fanni
Bondor Csaba és Piller Kinga kisfia Álmos Keve

Községünkben házasságot kötött: Varga Tamás és Janecska Mária. Esküvőjük alkalmából nagyon sok szeretettel gratulálunk!

Sport

Focicsapatunk a Megye III. osztály 2006-2007 évi tavaszi bajnokságán 3. helyet érte el. Gratulálunk a csapat tagjainak.
2007-2008 évi őszi bajnokság eddig lejátszott meccsek eredményei
Ősagárd-Tolmács 4:3
Ősagárd-Tereske 4:3
Ősagárd-Drégelypalánk 3:1
Ősagárd-Borsosberény 4:1
Ősagárd-Rétság 3:5

\r\n


A szőlősgazda fiai

Ezopusz meséje

Egy szőlősgazda a halálos ágyán szerette volna fiaival megosztani életének nagy titkát, ezért maga köré gyűjtötte őket és így szólt hozzájuk: „Fiaim, hamarosan meghalok. Szeretném ha megtudnátok, hogy a szőlőskertünkben egy elrejtett kincs nyugszik. Ássátok fel, és megtaláljátok.”
A fiúk, azon nyomban, hogy meghalt az apjuk, ásót és villát ragadtak majd ismét és ismét feldurták a szőlőskert földjét, hogy megtalálják az elrejtett kincset, amelyről azt hitték, hogy a föld alá temetve rejtőzködik. Semmit sem találtak, de a szőlő, amelyet igen alaposan felástak, olyan gazdag termést hozott, amelyet sosem láttak korábban.

A róka és a szőlő
Ezopusz meséje

A róka aranyló napsütésben szaladt keresztül a mezőn. Hegyes füleivel feszülten figyelt. Beleszimatolt a levegőbe, hogy érezhető-e valamilyen veszély. Mivel róka volt, minden embert ellenségnek tekintett. A szőlőtőkék végénél megállt. Több ezer összevissza tekeredő szőlővessző fonta be a magas karókat, a vesszőkről pedig hatalmas, zamatos szőlőfürtök lógtak.
– Lopok egy kicsit, mielőtt a gazda ideér – határozta el magát. Felágaskodott és megpróbálta elérni a legközelebbi fürtöt, de az túl magasan volt. Fogát vicsorgatva hátrált, és a levegőbe ugrott, de elvétette. Dühében morogva ismét nekiveselkedett. Több mint egy órán keresztül rohangált és ugrált, de egyetlen szőlőfürtöt sem tudott elérni.
Végül feladta és elsompolygott.
– Tulajdonképpen nem is akartam azokat a fürtöket – mormogta. – Úgyis savanyúak és íztelenek.

Róka és a szőlő
La Fontaine
Rónay György feldolgozása

Róka koma a szőlőhegyre tartott.
A farkas megkérdezte: Mit akarsz ott?
Felelt a róka: A tyúkpecsenye
Után jólesnék egy kis csemege.
És ment. A szőlőben a lugasok
Léceiről dúsan lógott a sok
Finom fürt. Rókánk lábujjhegyre állva
Ágaskodott utánunk, de hiába:
nem érte el, s búsan elkullogott.
Az első, akivel találkozott,
a farkas volt; így hunyorgott feléje:
Nos, ízlett?
–Mi? – A csemege!
–– Miféle csemege?
–– Hát a szőlő!
–– Ja vagy úgy?
–Nem kellett. Utálom a savanyút.


 

Kisebbségi pályázatok

 

Az Ősagárdi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat az Országos Szlovák Önkormányzathoz benyújtott pályázatára 80.000 Ft-ot kapott. Ezt az összeget két részletben használja fel. 40.000 Ft-ot, a közeljövőben községünkbe látogató Príbelcei és Nagykürtösi színjátszó csoportok előadására és fogadására használ fel. Az összeg másik felét, 40.000 Ft-ot a szlovák testvértelepülés meghívásának eleget téve, a Jaseniei Ifjúsági hétvége programjain való részvétel költségeihez járul hozzá.
Az Ősagárdi Faluszépítő és Hagyományőrző Egyesület a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítványhoz pályázatot nyújtott be. A pályázati kiírás az anyanyelvi, kulturális és hitéleti programok pályázati lehetőségeit, témaköreit hirdette meg. A benyújtott pályázat sikeressége 80.000 Ft pályázati összeget ítélt meg az egyesület számára, amely összeg a Jaseniei Ifjúsági hétvége programjaira használható fel. A Jaseniei programokon való részvétel költségeit a helyi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat és a Faluszépítő és Hagyományőrző Egyesület az odaítélt pályázati összegekből kívánja fedezni.
A Jaseniei Ifjúsági hétvége programjain való részvétel lehetőségét azok szánára ajánljuk fel, akik Ősagárd település kulturális képviseletét rendszeresen felvállalják a helyi és a kisebbségi nemzetiségi napokon.
Agárdi András


 

Köszönet

Örömmel tájékoztatjuk a község lakosságát, hogy a 2006. évi adóbevallásból származó személyi jövedelemadó 1%-át visszaigazolta az adóhivatal.
A község civil szervezeteinek számára felajánlott adó összesített összege:
-Ősagárd Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület: 11.997 Ft
-Ősagárdi Faluszépítő és Hagyományőrző Egyesület: 41.543 Ft
-Ősagárdi Labdarúgó Klub: 30.302 Ft
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik az adójuk 1%-át az ősagárdi civil szervezetek javára ajánlották fel.


 

Önkormányzatunk rövid gazdasági helyzete

Az önkormányzati törvény szabályozza és kötelezi a helyi önkormányzat kötelező feladatát és működését.
A kötelező feladatok növekvő száma és ezzel szemben a csökkenő állami finanszírozás eredménye, hogy településünk évek óta forráshiányos, annak ellenére, hogy takarékos gazdálkodást folytatunk.
A forráshiány illetve működési hiány részbeni kompenzálását fogadta el az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium.
A 2007. évi forráshiány számításánál a Parlament által elfogadott költségvetési törvény nem ad lehetőséget az önhibáján kívüli települések forráshiányának kimutatására, annak ellenére, hogy a valóságban viszont van forráshiány.
Az évek során folyamatosan csökkenő állami támogatás, folyamatosan növekvő hitelállományt eredményezett. Ez évre olyan nagyságrendet ért el, ami ebben a gazdasági évben működési gondokat okozott. Emiatt az önkormányzat úgy döntött, hogy fejlesztés címén, de nagy részben a működési kiadások fedezetére hosszú távú kedvezményes kamatozású hitelt vett fel, melynek törlesztése 2 év türelmi idő után kezdődik.
Remélhetőleg a hitelek ilyen módon történő átütemezése könnyebbé teszi az önkormányzat gazdálkodását. Ha a közeljövőben az állami központi finanszírozás nem növekszik, akkor meg kell szüntetni intézményeket, vagy teljesen át kell értékelni a kis települési léttel járó nehézségeket, amelyet a „nagy politika” az általa meghirdetett úgynevezett racionalizálással tovább nehezít.
Nyíltan kimondja, hogy az Ősagárdhoz hasonló kistelepülések működtetésére nincs szükség.
Úgy gondolom, hogy a valós tények alapján községünk lakói látják a kistelepülésre nehezedő terhet.
Az önkormányzat nehéz helyzetének javítása érdekében a képviselő-testület saját magára vonatkozóan is korlátozó intézkedéseket vezetett be.
A polgármester 2006. október 1-től a részére járó bruttó 157.500,-Ft/hó tiszteletdíj helyett bruttó 140.000,-Ft/hó összegre kérte a csökkentését..
Az őt megillető nettó 44.550,-Ft/hó költségtérítés összegéről 2007. szeptember 1-i hatállyal lemondott.
Az alpolgármester részére 2006. október 1-től bruttó 25.000,-Ft/hó tiszteletdíj és nettó 5.000,-Ft költségtérítés került megállapításra melyről nevezett 2007. szeptember 1-től lemondott.
A képviselők közül a részükre 2006. október 1-től járó bruttó 10.000,-Ft/hó tiszteletdíjról Kindricz Pál, Holicza Mihály és Petyánszki Ferenc a megállapítás napjától, Gyuricza Pál 2007. szeptember 1-től lemondott.
Agárdi András polgármester


 

Ősagárdi Krónika a helyi önkormányzat közérdekű lapja

Felelős kiadó:Agárdi András
Lapszerkesztők:Kindricz Eszter
Vidovszki Andrásné
Megjelenik: negyedévente
Példányszám: 130 db
A lap ingyenes!